29 October 2012

GO - Game On

Projek 2013 - Filem Pendek GO - Game On

Projek 2013

Cetusan Idea < tiba tiba (mencemaskan) 

Assalamualaikum, hari ini, dalam waktu tengah hari, tiba tiba datang satu hembusan bayu, meniup lembut dan  terus menusuk ke minda yang sedang mempersiapkan diri untuk urusan Boot Camp Comp Science. Terus terhenti seketika urusan kursus pendek tersebut, dan terdetik tajuk Game On atau ringkasnya GO maka jadilah GO - Game On. Mungkin ramai yang tertanya-tanya, cerita apakah kali ini ? Sebenarnya saya sendiri tak tahu (ha ha ha) , tapi , bertenang, bertenang semuanya (sebenarnya mana boleh nak cerita terus, tak seronoklah kalau macam tu kan). 

Ringkasnya mengenai GO - Game On

Kisah ini akan melibatkan empat watak utama, 3 darinya adalah pelajar dan seorang lagi adalah pensyarah. Kisah ini juga tidak ada kaitan langsung dengan Kejohanan Karnival Kokurikulum Matrikulasi (KAKOM). Ia berkisar mengenai 3 orang pelajar program matrikulasi dengan latar pendidikan yang berbeza-beza, namun mereka berkawan baik sewaktu minggu suai-kenal anjuran kolej. Kesemua mereka dianugerahkan dengan bakat untuk memahami sesuatu ilmu dengan pantas dan dapat menterjemahkan dengan cara tersendiri. Oleh kerana bakat tersebut, sikap mereka mulai berubah kepada bongkak dan tidak suka pada kongkongan sistem pendidikan sedia ada. Akhirnya mereka membuat keputusan (suka-suka) untuk mencabar tenaga pengajar yang ada di kolej, bagi menunjukkan betapa hebatnya bakat yang dimiliki mereka. Jadi apakah mereka berjaya dalam cabaran tersebut ? Apakah yang bakal diperolehi seandainya mereka berjaya ? Apakah kesudahan sikap bongkak pelajar-pelajar ini ? Nantikan (inshaAllah) tayangannya pada pertengahan tahun 2013 ini.

Skor Muzik

InshaAllah kali ini akan bekerjasama Suhail Shukri (Pulang Dulu Y'All) untuk menyediakan skor muzik bertemakan pop-indie-rock bagi mewarnai filem pendek ini. Klip video di bawah, adalah contoh tema latar yang (berkemungkinan) akan disesuaikan dengan kisah GO - Game On. Moga terhibur.


Promo Poster (Casting)

GO - Game On, promo DVD cover



04 June 2012

Menjadi Khalifah - Masuk Panggung YouTube

Oh Yeah ! 

Assalamualaikum (Salam Sejahtera) kepada para pembaca budiman. Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi, dengan limpah kurnia dan izin-Nya jualah, hari ini tanggal 4 Jun 2012 (sebermula selepas Subuh) proses memuat-naik filem pendek (sebenarnya tak pendek dah pun sebab tempoh dah lebih dari masa yang dijangkakan - tak macam Pulang Dulu Y'All 30 minit lebih saja) ke laman YouTube sukses - dengan masalah. Masalahnya adalah video tersebut melangkau masa yang ditetapkan oleh YouTube iaitu 15 minit. Untuk menyelesaikan isu ini, saya hanya perlu mengikut langkah yang disarankan. OK proses memuat naik kedua dilakukan sebelum ke kelas (kuliah). Kebetulan hari ini, di Kolej Matrikulasi Perak, proses pengajaran dan pembelajaran memasuki minggu yang pertama. Saya tinggalkan komputer dan proses muat naik tersebut dan terus ke kuliah dan selepas kuliah ada kelas tutor. Selesai kelas tutor, pulang semula ke SOHO (Small Office Home Office) dan meneliti kemajuan proses muat naik tadi. Alhamdulillah dah selesai dengan isu hakcipta lagu. YouTube dapat mengesan (inipun melalui credit-ending yang mana ada tertera di situ lagu instrumental 'Serenade' - YouTube memaklumkan bahawa lagu tersebut dipegang hakciptanya oleh UMG (saya pun tak pasti, syarikat kah UMG tu). Jadi filem ini tidak akan dapat disaksikan di negara Jerman (Germany). OK fine, saya mungkin tidak mensasarkan viewer dari negara tersebutpun. Ha ha. Sedikit mengenai parameter video yang dimuat-naik ke laman YouTube. Video ini bersaiz (dimensi) 640 x 360p (saiz dipilih daripada tetapan Sony Vegas Platinum HD). Saiz tersebut sesuai untuk video streaming. Saiz video (dalam unit storan) adalah 921MB, dan dengan format .mp4 .


Pembikinan dan Idea "Menjadi Khalifah"

Tajuk filem "Menjadi Khalifah" ini difikirkan apabila saya berada di Alor Star. Setelah filem pendek Pulang Dulu Y'All berjaya masuk panggung, saya memikirkan untuk terus membuat perkara yang sama di Kolej Matrikulasi Perak. Idea datang untuk memaparkan (kali ini) kisah yang lebih berunsurkan dakwah mengenai peri-pentingnya ilmu pengetahuan (berkualiti) yang membawa individu itu mengingat Pencipta (Allah) dan supaya individu dapat "Menjadi Khalifah". Khalifah yang dimaksudkan di dalam filem ini adalah Khalifah yang mengurus tadbir dirinya (individu) itu sendiri - menjadi wakil pada Pencipta (Allah) untuk mengurus tadbir yang lainnya pula (setelah sukses mengurus diri). Ini adalah intipati yang cuba disampaikan. Antara individu awal yang mengetahui perkara (idea) ini adalah Suhail Shukri (komposer bagi filem pendek Pulang Dulu Y'All). 

Casting atau pemilihan pelakon dilakukan seawal Januari 2012. Proses ini dilakukan 2 hari. Walaupun kurang mendapat sambutan di kalangan pelajar, namun alhamdulillah, sesi pemilihan pelakon berjalan lancar. Di bawah ini adalah poster berkenaan memo untuk sesi casting yang dijalankan.

Poster : Pemilihan Pelakon untuk Membintangi 'Menjadi Khalifah'

Pemilihan Tenaga Produksi "Menjadi Khalifah"

Amat terasa dengan ketiadaan kumpulan teknikal yang dulu menjayakan filem Pulang Dulu Y'All, namun mahu atau tidak, terpaksa mencari bakat-bakat baru yang berminat di dalam memberi sumbangan teknikal bagi filem ini. Alhamdulillah, Allah mempermudahkan pencarian, saya telah menemui beberapa orang pelajar yang dirasakan boleh membantu di dalam pembikinan filem ini. Mereka adalah :-

Tenaga Produksi SeAm Menjadi Khalifah (2012)

  • Nur Fatinha Osman (bertindak sebagai Penolong Pengarah - banyak membantu dari aspek lojistik dan pengurusan pelakon)
  • Nur Zafirah Azmy, Norsofea Aida Abdul Gani, Samihah Yaakub dan Nurul Fatin Jamaluddin (Jurukamera Amatur - dibantu dan dididik untuk mengambil shot yang baik)
  • Muhamad Yusri Md Saad (Audioman - banyak membantu dalam mengambil posisi baik untuk urusan rakaman bunyi menggunakan mikrofon)

Barisan Pelakon yang Menjayakan Menjadi Khalifah (2012)

Para pelakon telah dipilih berdasarkan, kesudian dan kerelaan mereka untuk meluangkan sedikit masa untuk menjayakan projek filem ini. Mereka yang menjayakan filem ini tidak dijanjikan dengan upah ataupun markah, sebaliknya mereka telah ditanya terlebih dahulu, apakah sanggup untuk meluangkan masa (tidak mengganggu waktu belajar, rehat dan riadah - semua dilakukan bila para pelakon bersedia, tidak ada jadual penggambaran yang tetap - penggambaran lebih fleksibel dan mengikut kesediaan para pelakon dan tenaga produksi - inilah faktor yang menyebabkan mereka bersedia menyumbang tenaga di dalam penghasilan filem ini. Tanpa mereka , filem ini mungkin tidak dapat dijayakan. Sekalung penghargaan buat semua yang terlibat (para pelakon dan tenaga produksi) - tidak dilupa penampilan istimewa En. Mohamad Tahar Mohd Amirnudin (Pensyarah Matematik) yang turut tampil di dalam salah satu scene di dalam filem ini dan Ustaz Saidi Muhd Ali (membantu di belakang tabir dalam memberi erti 'Khalifah')

Poster : Menjadi Khalifah (2012)
  • Ahmed Amri Zulkafli - Modul II  (Ahmad)
  • Mohd Hilmi Husaini - Modul I (Abu Bakar)
  • Muhammad Hafiz Azmi - Modul III (Omar Hanif)
  • Mohd Hazizi Abd Hamid - Modul II (Osman Hashim)
  • Mohammad Haffiz Zainul Abidin - Modul II (Ali Hamzah)
  • Nornadzirah Wafa Mohd Ali - Modul III (Aishah)
  • Atiqah Shahira Shamsuddin - Modul I (Khadijah)
  • Muhammad Izzuddin Rosli - Modul II (Pensyarah)
  • Nabil Zhafri - Modul I (Penyelia Asrama)

Penggambaran "Menjadi Khalifah"


Penggambaran bermula pada 28 Februari 2012 dan berakhir pada 11 April 2012 (lebih kurang 2 bulan). Penggambaran (kesemua scene) dilakukan di dalam kawasan Kolej Matrikulasi Perak (KMPk). Antara lokasi yang terlibat adalah, Masjid Al-Maghfirah, Anjung Siswa (Bistro), Dewan Kuliah 5, Bilik Belajar Asrama Lelaki, Bilik Solat Asrama Perempuan, Perpustakaan, Bilik Perbincangan - Perpustakaan, taman bersebelahan kediaman Pengarah, Bilik Gerakan Felo, Rumah Tamu Blok D1. Penggambaran filem ini menggunakan peralatan seperti di bawah :-
  • DSLR Nikon D7000
  • Tripod (Tuan Mohd Hailmy Razali - Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah)
  • Mikrofon HTDZ (Condenser Microphone) < RM60 beli dari ebay.com , buatan China :)

Lagu-lagu di dalam "Menjadi Khalifah"


Jika bercakap mengenai pemilihan lagu, penghasilan lagu untuk filem Pulang Dulu Y'All lebih menarik berbanding dengan filem ini. Sudah tentunya, jika produksi dapat menghasilkan sendiri lagu-lagu - itulah yang paling baik. Namun begitu, alhamdulillah, pemilihan lagu untuk filem kali ini dibantu oleh En Shakirin Ahmad Bakary (beliau diamanahkan untuk menyusun atur lagu-lagu terpilih). Lagu-lagu yang dimuatkan di dalam filem ini diambil dari album Syamil - Journey to Ihsan, Hafiz Hamidun - Zikir Terapi Diri, manakala lagu-lagu instrumental lainnya, dimuat-turun dari sumber Internet.

OK Jom Tonton ! :)




Rasanya, sudah cukup maklumat yang dimuatkan di sini sebagai perkongsian untuk semua. Jadi marilah sama-sama saksikan filem Menjadi Khalifah (2012) ini. InshaAllah semoga ia dapat menyampaikan mesej yang baik kepada semua dan segala kekurangan harap dimaafkan. Berjumpa lagi di lain post.

01 November 2011

Coolest Sketch (for Art and Technologies)

This is my first time using Odosketch, it is a canvas sketching apps, with a .. what should I say about it .. with a plain yet astonishing style. I've created a sketch about my upcomin' ad-hoc courses title 'Diriku-Dirimu'. It is about cloud-computing concept and how an organization could benefits from it. Hmm thats about it. The 4 core component in achieving the objectives of 'Diriku-Dirimu' , is to create, use, communicate and utilize ! .. simple isn't it ? ha ha . OK I've embed the sketch here so that y'all can view it. Thank you.

20 August 2011

Spontaneous Recording Challenges (SRC-SeAm)


Assalamualaikum (before your read this entry, please play the above videos, haha, hillarious animation, between me-an elephant, and my student-the zebra), today I am going to write about my experiences when conducting a spontaneous recording challenges in my class. There are 2 class involved in this activity. I have done this 3 to 4 weeks ago but now I think it is the suitable time for me to share the story here. Before I begin I would like to explain the answer for this question, what drives me to do this kind of activity ? It is simply because I personally feel that answering the tutorial question does not help the student to understand the topic that they've learn in lectures. Furthermore, the tutorial question is a straight forward question that student can easily find the answer in their printed handout. When a teacher try to discuss about what the student learned in lectures, student will always refer to their handout, not the book or not even bother finding the answer on the Internet (unless they've being ask to do so).This is because, the subject is new to them, and some content in their handout is not well develop. This makes me feel that I need to do something for them. So, for a start, I want to know what did they know about the term that they have learn in Chapter 2 Computer Science (consists of sub-topic such as Hardware and Software, it begins with Motherboard, Input Output Devices, Storage and Software). I think I need to call them one by one (one at a time), and then I'll read them a question (each student will get a unique question) and they need to response to the question in not more than 30 seconds time frame. For example, what is Information Technology ? Student will define and elaborate on the topic in 30 seconds max.

So I gather up my gear (I'm using my DSLR Nikon D7000, a tripod) and ask two volunteer among the students to help me with the activity. One of them will be the timekeeper and the other one will be the bell-boy. All is set to go.

Before I start, I did a briefing on the activity. This is to make sure that student clearly understand what they need to do. It took only 5 to 10 minutes to brief the whole idea to them. Right after that, I conducted the session with patience. It tooks about 1 hour plus to complete two round. In the first round, student need to answer the question in 30 seconds time frame (academic question) whereby in the second round, student have to answer the question in 15 seconds (general question). To my shock, there are only 2 candidates that succeed. The rest did not match the quality that I've set to them. I don't want to think about it just yet. I continue the same actitivies with another group (at a different time interval and location, but still in computer lab). Again, I get the same result. There are only 2 candidates that succeed.

From the activity, I can see that most of the student doesnt know how to explain because they did not understand the term at all. Eventhough they did well in two quizzes before this, they just like to memorize all the term to get full marks. This is just wrong !

Okay, now let me share the recorded videos of students who didn't manage to answer the question and students who succeeded.


There are 5 videos that I embed here (originated in my YouTube account). 
  1. First Video :Q-What is Information Processing Cycle ? (you can hear my voice MySpace because that student in the vids asking me - in shallow voice, to repeat the question, although I've read out loud at first)
  2. Second Video :Q-What is Output Device ?
  3. Third Video :Q-What is GUI ? (graphical user interface)
  4. Fourth Video :Q-What is UI ? (user interface)
  5. Fifth Video :Q-What is Computer System ?
*video #1 - #3, group F1T1a (location Computer Lab 1), video #4 - #5, group F2T11a

What is Information Processing Cycle

The student show a reaction that she did not know the answer from the beginning (trying to hide her face on the wall I think ! :O ) And after doing that, she did ask me to repeat the question. I did what I've being ask, so I did read the question again, and she keep on smiling and hanging around waiting for the time to end. And one more thing, she did said "saya tidak baca yang ni". For me it is ok ! I just want her to find the answer in his mind, not memorizing the answer that she could easily find in the handout.
What is Output Device

She try to find the factual term inside her head. She looks like to give an answer when she start voice-out about  " .. Output Devices is a .. " and that is it. Again, from time to time, she try to find the answer but couldn't reach it. I can see that her face expression tell that she know this term, but something went wrong and she couldn't pick the exact word and start the explanation. Same with the first video, she wait until the time end.
What is GUI

Ah, finally. I've found the succeeded student. Although the definition came straight forward from his experiences (I did taught that GUI, what user sees on-screen < at that time, in practical classes, where I show a lot of examples of UI - web browser UI, Gmail UI). He continue to explain, in his own word (ignoring the grammar error or what so ever). Credit to him for completing the task, although it did not reach 30 seconds, but it is okay for me because he can deliver and he do it confidently (but it is not General User Interface-lah, it is Graphical User Interface < something he will remember forever)
What is UI

Ah, again ! This student manage to reach 30 seconds. Although she used his mother-tongue language, it is still okay for me because I did told them use your own prefer languages, so that I didn't put much burden for them. Although she reach the objectives, she always repeating the same point. It is okay, for starter. Next time, I hope she'll be even better.
What is Computer System

This is the last videos, and she's totally meet the objectives. She continuously talking and giving out a fresh ideas. Each ideas she manage to explain details and connected with each other, from general to more specific. Although she looks like a bit 'kalut', she deliver the content well and yup exceeding the time limit given. The bell-boy need to ring the bell 10 times until she stop talking. Good one ! 

Okay, to summarize up. F1T1 score, 2/29= 6.9% and F2T11 score, 2/28=7.2%. From the result, it shows that, students (from both groups) unable to explain in their own word, the computer science (specifically Chapter 2) terminologies. If they chose to memorize the factual (written in handout) is much easier than to explain the term without looking back to the handout, they will be in trouble in the near future. Knowledge need to be learn not just by reading, but by practicing and delivering it back (by relating the term in what we do in daily life). Without connecting it, you'll maybe can memorize it, but you will never understand.

Got to go now, have a lot of thing to do from now on, in preparing this young boys and girls to meet their challenges, their true challenges, not the exam, but the future !MySpace 

19 August 2011

Sains Komputer Bab 3 Internet untuk Pelajar Matrikulasi

Assalamualaikum, sudah agak lama tidak menulis sebarang artikel ke dalam blog ini. Hari ini terasa ingin menulis dan berkongsi semula dengan para pembaca, khususnya mengenai subjek Sains Komputer (yang diambil oleh pelajar matrikulasi modul II). Perkara yang menyebabkan perlunya entry ini ditulis adalah kekurangan sumber rujukan di dalam bahasa Melayu/Malaysia ke atas topik Rangkaian Komputer (di dalam bahasa Indonesia, topik ini dipanggil Jaringan Komputer). Di bawah ini di sediakan beberapa video yang akan menerangkan mengenai topologi rangkaian. Di dalam pelajaran Sains Komputer, telah dikuliahkan mengenai 3 jenis topologi rangkaian (walaupun sebenarnya terdapat 2-3 lagi jenis topo namun, yang difokuskan adalah 3 sahaja). Jadi video-video di bawah ini dicapai secara terus dari laman web youtube (yang disekat dari capaian jika anda pengguna Internet, berada di dalam kawasan Kolej Matrikulasi - seluruh Malaysia, dan termasuk Institut Pendidikan Guru - juga seluruh Malaysia). Sebenarnya banyak benda berfaedah boleh diambil dari laman tersebut, namun mengikut pendapat sesetengah pihak, laman tersebut lebih membawa kerosakan daripada kebaikan, dan pelajar khususnya lebih berminat untuk membuang masa melihat video-video hiburan dari mencari video berkaitan dengan pelajaran (jika adapun, mungkin segelintir yang berbuat demikian - maaf ini pendapat peribadi).

3 video pertama di bawah ini (dengan masa main paling singkat tak sampai 60 saat) memperihalkan secara ringkas, mengenai topologi bintang, bas dan cincin (Star, Bus dan Ring). Anda dinasihatkan (khususnya pelajar - jika anda berada di dalam kawasan kolej matrikulasi) menggunakan modem broadband sendiri (Maxis, Celcom atau DiGi) untuk menonton video ini.

STAR TOPOLOGY (topologi bintang)



BUS TOPOLOGY (topologi bas)



RING TOPOLOGY (topologi cincin)



Daripada 3 video di atas, apa yang perlu anda (pelajar) lakukan adalah memahami apa yang disebutkan, dan catatkan atau tuliskan kata kunci, keyword bagi memberikan huraian anda terhadap topologi yang ditunjukkan.

Sekarang mari kita lihat pula pembentangan berkaitan topologi rangkaian yang dilakukan oleh pelajar-pelajar antarabangsa (yang mempersembahkan dengan menggunakan bahasa ibunda masing-masing).

Persembahan dari pelajar Eropah (bahasa Inggeris)



Komen FAO - pelajar ini mempersembahkan topologi bintang sambil berbantukan telefon bimbit beliau. Seringkali pelajar mempersembahkan idea dengan melihat/merujuk pada telefon bimbit tersebut (berkemungkinan pada telefon bimbit tersebut terdapat isi-isi penting yang menjadi panduan di dalam menyampaikan ideanya). Sesi persembahan ini juga diselang-seli dengan pertanyaan daripada pendengar (yang tidak kelihatan) yang bertanyakan soalan dalam sela masa tertentu (soalan mengenai kelebihan dan kekurangan topologi yang dibentangkan dan soalan berbentuk menguji minda, Why (you say so!) menyebabkan pelajar tersebut harus memberikan sebab untuk menyokong apa yang telah dihujahkannya.

Persembahan dari pelajar Indonesia



Komen FAO - pelajar Indonesia ini bertutur dengan jelas dan membuat persediaan rapi terhadap persembahan ini. Beliau juga menerangkan satu lagi topologi yang tidak menjadi fokus subjek Sains Komputer modul II matrikulasi, iaitu topologi pokok (tree topology). Tahniah kepada beliau yang mempersembahkan idea dengan baik sekali dengan berbantukan papan putih dan kad berimej.

Persembahan dari pelajar Eropah II (bahasa Inggeris)



Komen FAO - Pelajar ini mempersembahkan dengan menggunakan perisian webcam untuk merakam percakapannya, dan diselang-seli dengan imej topologi yang diterangkan, saya pasti pelajar ini meletakkan teks dihadapannya bagi memudahkan beliau menerangkan isi-isi berkaitan topologi yang dibentangkan. Walaubagaimanapun, persembahannya lancar dan agak baik.

Video-video di atas ini jika diulang main, akan sedikit sebanyak membantu pemahaman para pelajar mengenai apa sebenarnya topologi dan mendedahkan kebaikan dan keburukan setiap satu topologi yang dinyatakan. Suka saya kongsikan di sini, apabila saya menaip kata kunci 'Rangkaian Komputer' (dengan niat untuk mencari sama ada , ada atau tidak bahan-bahan video yang dibangunkan oleh pelajar tempatan Malaysia berkenaan topik Topologi Rangkaian, ini adalah hasil yang saya dapati.

.. mencari video di youtube dengan menaip keyword "Rangkaian Komputer" pada 19-Ogos-2011, inilah hasil carian yang ditemui, dan yang lain-lainnya pun tidak bertepatan langsung dengan apa yang ingin saya cari, mungkin video ini dibangunkan/dimuat-naik oleh pelajar sebagai kenangan beliau dan rakan-rakan semasa mengikuti kursus yang berkaitan dengan tajuk yang saya cari. Sedihnya, tidak dapat mencari sumber video yang dimuat-naik oleh anak tempatan berkaitan dengan ilmu pengetahuan yang boleh dirujuk oleh satu dunia.



InshaAllah, pada masa akan datang, akan dikongsikan pula tajuk-tajuk yang berkaitan dengan Classification of Network dan topik Internet. Terima Kasih. Selamat Belajar.

25 April 2011

Pulang Dulu Y'All - Masuk Panggung - Vimeo

Assalamualaikum, pada hari ini selesai sudah proses memuat-naik filem pendek Pulang Dulu Y'All ke dalam laman vimeo. Sebenarnya kerja-kerja menyunting video ini telah bermula sejak 2-3 minggu lalu, dan bukannya pengarah dan tenaga kerja filem tidak mahu menyediakan format filem dalam HD (high-def), memandangkan kekangan perkakas, maka filem ini dimuatkan ke dalam vimeo dengan menggunakan format paling ringkas yang mana sasarannya adalah untuk membolehkan penonton untuk mengalirkan (streaming) filem tersebut dengan mudah dan pantas. Alhamdulillah, proses penyuntingan video ini melibatkan perisian sumber terbuka sahaja. Proses memotong, mencantum klip-klip mentah dalam format .mts, yang kemudian ditukarkan berkali-kali ke format yang telah di-compress-kan .mpg, .avi .mkv dengan menggunakan OpenShot Video Editor (proses conversion ini menyebabkan degrade ke atas kualiti fail mentah .mts - tapi apakan daya, nak buat sunting terus ke atas fail .mts < perkakas tidak membenarkan < low-spec low ram agak sedih di sini) , proses penghasilan sarikata (sarikata bahasa rojak, maaf pada pencinta bahasa) dengan Gnoma Subtitles dan proses hardsub dengan Avidemux. Penghasilan thumbnail dengan menggunakan Media Classic Player. Fail asal .avi bersaiz besar 1.3Gbytes, fail .mpeg YouTube dalam 700-850Mbytes, fail video yang dimuat-naik ke vimeo adalah 124Mbytes sahaja, untuk mempercepatkan proses pemuatan filem tersebut ke dalam laman vimeo. Filem pendek ini tidak dapat dimuatkan secara terus ke Facebook kerana tempoh masa filem ini adalah melebihi polisi min yang ditetapkan iaitu video mesti tidak melebihi 20 min (durasi filem ini adalah 33 minit), dan pengarah tidak mahu memecahkan kepada bahagian-bahagian kecil. Walaupun kualiti video yang rendah ini dapat diperhatikan, namun alhamdulillah isi kandungan cerita dapat disaksikan dan ditonton. InshaAllah jika diberi kesempatan dan diberikan keberkatan dariNya, akan diwujudkan pula filem pendek lain dan inshaAllah fokus kepada kualiti video akan ditekankan. Selamat Menonton !


Pulang Dulu Y'All (Low Quality) from Fiz Amzari Omar on Vimeo.

Semoga terhibur ! and Enjoy Y'All :)

06 April 2011

Projek : Penebat Air Hujan !

Assalamualaikum, topik kali ini juga tidak berkaitan dengan mana-mana aplikasi Internet yang baru, atau apa-apa perisian komputer yang baru. Topik kali ini akan membincangkan mengenai projek yang diberikan kepada sekumpulan pelajar di tempat penulis bertugas. Projek yang dinamakan projek 'Penebat Air Hujan' ini adalah projek yang cuba menyelesaikan masalah berkenaan bilik (yang didiami sekumpulan pelajar berkenaan, iaitu (nama panggilan), Yana, Sha, T-Rex, Leha Banderz dan Nabilah, yang mana, apabila berlaku sahaja hujan (lebat), bilik tersebut akan dilimpahi tempias air hujan dan mengakibatkan banjir. Keadaan ini dapat dilihat sendiri melalui video (yang dirakam menggunakan telefon bimbit salah seorang pelajar berkenaan) laporan isu banjir di dalam bilik pelajar, yang dimuat naik dan dikongsi di dalam laman sosial Facebook. Penulis telah meneliti laporan video tersebut, dan terdetik di fikiran untuk memanggil pelajar-pelajar berkenaan bagi memberikan panduan penyelesaian ke atas masalah tersebut. Jadi video laporan itulah menjadi titik mula kepada projek ini.

Apabila pelajar-pelajar berkenaan dipanggil, penulis bertanyakan mengenai beberapa perkara di bawah :-
  1. Sudahkah isu tersebut dilaporkan ?
  2. Bolehkah masalah tersebut diselesaikan SENDIRI oleh pelajar-pelajar berkenaan ?
Jawapan yang diberikan untuk soalan 1, adalah, mereka memaklumkan isu ini telah lama berlaku. Namun masih belum ada tindakan dari pihak-pihak yang bertanggungjawab. Melalui pemantauan yang dilakukan oleh penulis juga, bukan bilik pelajar berkenaan sahaja yang mengalami masalah banjir ini, masih ada lagi beberapa bilik-bilik lain yang turut mengalami nasib yang sama. Jumlah tepat jumlah bilik yang mempunyai masalah ini tidak dapat diberikan (ini memerlukan penulis merujuk kepada pegawai-pegawai tertentu bagi mendapatkan maklumat ini - yang datanya mungkin direkodkan atau mungkin tidak direkodkan ! ). Penulis juga telah bertemu dengan beberapa kakitangan asrama, yang menyatakan masalah ini telahpun dipanjangkan sekian lama. iaitu projek memasang awning. Awning adalah atap yang diletakkan pada bahagian tingkap di sebelah luar, untuk mengalirkan air hujan jauh dari sisi tingkap. Jika awning ini dipasang, ia akan menyelesaikan isu bilik banjir. Namun yang dikesalkan, projek ini masih menunggu peruntukan, dan sebenarnya isu ini bukan baru, tetapi telah lama berlaku.

Untuk soalan 2, pelajar-pelajar berkenaan pada mulanya, berasa ragu, keliru dan berbelah bagi. Mereka akhirnya menyatakan mereka tidak dapat menyelesaikan masalah ini kerana terdapat banyak kekangan. Kekangan-kekangan yang dimaksudkan adalah faktor ekonomi, faktor boleh atau tidak ? (kami, pelajar, menyelesaikan masalah itu sendiri), bagaimana pula dengan pentadbiran, adakah pentadbiran membenarkan kami menyelesaikan dengan cara kami sendiri, tidakkah nanti melanggar peraturan dan sebagainya. Itulah kerungsingan persoalan yang berlaku ke atas pelajar-pelajar tersebut. Ragu-ragu dan tidak dapat memberi kata putus yang pasti.

Seterusnya penulis, memberikan penjelasan. Jika isu ini ditanyakan pada kanak-kanak kecil (yang cerdas dan tajam akalnya), mungkin perbualan tersebut berbunyi begini:-

A: Adik, abang ade masalah, di bilik abang, kalau hujan je mesti banjir, air masuk melalui tingkap. Macam mane ye, kalau abang nak selesaikan masalah ni ?
B: Ala ape susahnye abang, tutup je la tingkap tu !
A: Adik, walaupun da tutup rapat tingkap tu, air hujan masih masuk !
B: kalau macam tu, abang tutup terus tingkap tu ! 

Daripada perbualan di atas, penyelesaian ke atas isu ini dapat dilihat melalui kata kunci 'tutup'. Kanak-kanak (yang cerdas dan tajam akalnya) tidak berfikir panjang dan terus memberikan jalan penyelesaian dalam bentuk umum. Apa yang boleh dieksploit di sini adalah kata kunci 'tutup'. Jadi untuk menyelesaikan isu banjir di bilik, penulis mencadangkan kepada pelajar-pelajar berkenaan untuk merangka projek yang dapat 'menutup' air hujan dari melimpahi bilik. Penulis mencadangkan agar pelajar-pelajar tersebut, merangka sekurang-kurangnya 2-3 projek, dari yang paling efektif (belanja besar) kepada paling praktikal (ekonomi). Dengan memberikan projek ini, sekurang-kurangnya penulis mengajak pelajar untuk berfikir (kritis kreatif) untuk menyelesaikan masalah, tanpa perlu menunggu orang lain (projek awning) bagi melakukan penyelesaian isu kepada mereka.

Sampai pada waktu yang ditetapkan, pelajar-pelajar tersebut berjumpa semula dengan penulis dan membentangkan kertas kerja projek yang telah disiapkan. Ada 2 kertas kerja beserta lakaran draf, 1 darinya mengkemukakan penyelesaian menggunakan sliding windows. Projek ini memerlukan rail, kerangka tingkap yang baru dan dipasang di bilik tersebut. Ini adalah contoh projek yang paling efektif tapi memerlukan belanja besar. Kertas cadangan 2 lebih mudah dan ringkas, menggunakan bahan seperti plastik dan kayu sahaja. Direkabentuk mengikut ukuran panjang x lebar, dan dipasang untuk menutupi tingkap secara keseluruhan, dan pada bahagian bawah dipotong sedikit (mengikut pembahagi tingkap) untuk dijulurkan ke luar. Rujuk lakaran yang dilakukan oleh pelajar di bawah :-

Melalui perbincangan dengan pelajar-pelajar, mereka bersetuju untuk memilih cadangan kedua sebagai projek yang akan dijalankan. Penulis memaklumkan kepada pelajar untuk mengukur dan menyediakan senarai bahan yang dikehendaki dan memberikan kepada penulis untuk dimajukan kepada pihak pembekal Pak Long (nama panggilan). Proses tersebut berlaku dengan pantas, kerana pelajar-pelajar tersebut telah menyatakan kesungguhan untuk memberi komitmen terhadap projek ini. Pihak pembekal dapat menyediakan bahan-bahan mengikut rekabentuk draf yang disediakan. 

Pada 07 April 2011, projek ini dipasang ke dalam bilik pelajar berkenaan melalui bantuan pegawai-pegawai bertugas. Terima kasih diucapkan kepada kak Wan, cik Kemal, cik Ani (nama panggilan) dan pelajar-pelajar berkenaan yang turut sama menyaksikan proses pemasangan dan uji-lari projek ini. Walaubagaimanapun terdapat beberapa pengubahsuaian yang perlu dilakukan ke atas projek yang telah dipasang. Ini termasuklah, beberapa bahagian plastik yang perlu dipotong (bahagian atas dan bawah). Bahagian bawah yang dipotong perlu diletakkan masking-tape untuk menjaga plastik tersebut daripada rosak. Pemberat kayu pada bahagian bawah juga perlu dipotong kepada bahagian lebih kecil. Lubang untuk diletakkan tali perlu ditambah bagi memudahkan penggulungan plastik ke atas apabila hujan telah berhenti (idle-mode).

Rail Langsir
Lubang dibuat pada plastik untuk Rail-Holder
Penebat Air Hujan - Siap dipasang !
Satu dipasang dengan projek & satu lagi dibiarkan untuk tujuan uji-lari
Kesimpulannya, dengan mengajak pelajar-pelajar melakukan projek ini (projek ini masih belum diuji, ia hanya boleh diuji apabila berlakunya hujan lebat), pelajar-pelajar berpeluang menggunakan kreativiti di dalam menghasilkan sesuatu projek. Walaupun keberkesanan projek ini masih boleh diragui, namun selangkah di dalam menjayakan sesuatu projek, jika gagal, akan membuka ruang penambahbaikan Jika dilakukan secara konsisten, ia akan mewujudkan generasi yang bersedia untuk berubah ke arah memantapkan diri bagi menyelesaikan sebarang masalah.

Jika berhadapan dengan masalah, haruslah kita sentiasa beringat, ini adalah peluang ! untuk kita mencerna pemikiran kritis kreatif, menyelesaikan masalah (melalui pengalaman dan pengamalan) dengan menolak kebergantungan kepada orang lain atau makhluk lain. Sertailah dengan doa dan mohon petunjuk dan hidayah dariNya, inshaAllah.


02 April 2011

My Journey towards 'Pulang Dulu Y'all'

Salam kepada pembaca, topik kali ini tidak akan membincangkan mengenai aplikasi Internet yang baru, atau apa-apa perisian yang berkaitan dengan teknologi maklumat. Kali ini penulis ingin berkongsi sedikit sebanyak pengalaman ataupun kisah pengembaraan perjalanan rutin harian untuk menyiapkan projek filem pendek, short-film yang berjudul 'Pulang Dulu Y'all' (PDY) . Idea pembikinan projek ini adalah bermula sebaik sahaja pulang dari menghadiri kursus di UNITEN. Ada satu projek lain yang diberi nama i-DICA (saya sendiri tidak berapa arif/jelas tentang pelaksanaan projek tersebut) namun telah tergerak di dalam hati untuk menyediakan pra-kerja untuk membuka laluan ke arah menjayakan (mungkin) projek i-DICA di atas. Sebenarnya, projek ini bukan dipertanggungjawabkan ke atas unit seliaan penulis, namun atas dasar ingin-tahu, ingin-mencuba, maka penulis mula berbual dengan pelajar-pelajar yang aktif di atas aplikasi sosial Facebook, bertanyakan mengenai kesudiaan menjadi ahli di dalam pembikinan filem pendek ini. Alhamdulillah, syukur pada Allah, ramai (tapi taklah kesemua pelajar sekaligus) yang menyatakan persetujuan di dalam menyumbang idea dan bakti di dalam menjayakan projek ini.. dan bermulalah kisah pengembaraan penulis dalam menuju titik akhir, penghasilan filem pendek PDY.

Sesi Pemilihan Pelakon

Proses ini berlaku dalam bulan Februari (13 dan 14) dengan dibantukan oleh pelajar dan rakan penulis. Sesi pemilihan pelakon berjalan dengan lancar. Pelakon yang telah dipilih secara rawak diberikan taklimat khas untuk proses-proses yang akan dihadapi oleh mereka. Untuk makluman , projek ini juga telah mendapat sokongan daripada ketua jabatan di tempat penulis bertugas.

Penggambaran

Ramai yang telah melihat penulis dan para pelakon yang terdiri daripada kalangan pelajar berada di satu-satu tempat, pada hari-hari yang telah ditentukan untuk melakukan penggambaran. Kebanyakan lokasi penggambaran adalah di premis di mana penulis bekerja. Waktu penggambaran tidak sekali mengganggu urusan  rutin pelajar. Jutaan terima kasih kepada petugas teknikal di kalangan pelajar juga yang memberikan 100% komitmen di dalam pembikinan filem ini. Mereka ini adalah pelajar yang 'mahu belajar' softskills (teknik penggambaran, fotografi, suntingan video dan yang berkaitan dalam bidang penyiaran). Suka penulis memberikan kredit penuh (terima kasih) kepada mereka yang membantu penulis di dalam menjayakan proses penggambaran ini iaitu :-

  • Ahmad Shazwan Hasnal (Kej Mekanikal) - juruvideo, jurufoto
  • Mohd Hazwandi Ismail (Kej Mekanikal) - juruvideo, jurufoto
  • Abdul Razak Omar (Kej Mekanikal) - juruvideo, juruvideo, suntingan
  • Suhail Syukri (Kej Awam) - sound, penataan bunyi
Terima kasih tidak terhingga juga kepada para pelakon yang terlibat (penulis meletakkan nama panggilan) , Banip, Bella, Bella 2, Bella Hana, Nuri, Ewa, Ain Pegi Study, Temah, Phery, Razak, Acik, Dani, Adah, Fatin, Nurol, Faiz, Yom, Lily, Faiz (KE), Termizi, pelajar-pelajar Kejuruteraan Elektrik, anda semua hebat ! (untuk scene di Dewan Kuliah) rakan penulis 3S (3-stooges syok sendiri ? tak patot, tak patot). Dengan berbekalkan kamera video Panasonic, kamera DSLR Nikon D90 (kepunyaan kolej), D7000 (kepunyaan penulis), D50,D3000 (kepunyaan pelajar) dan tripod (dipinjam dari En Hailmy), proses penggambaraan berjalan dengan lancar.

Susunan Muzik

Suhail Syukri adalah nadi di dalam proses ini. Walaupun idea asal dan melodi untuk filem ini dicadangkan oleh penulis, namun penulis memberikan kredit penuh kepada Suhail Syukri kerana beliau melakukan yang terbaik di dalam memberikan kualiti terhadap skor muzik untuk filem ini. Syabas juga diucapkan kepada pelajar-pelajar yang menyumbangkan suara emas di dalam lagu-lagu soundtrack filem ini, iaitu Adah (turut memegang watak di dalam filem), Husna, Atiqah Fadh dan Khairul Aiman aka Gey, Grey, entah apa nick yang disebut, penulis masih gagal untuk memahami. Tidak dilupa juga kepada Syamil, pemuzik undangan secara tiba-tiba (dicadangkan oleh Suhail Syukri) , namun banyak membantu semasa sesi rakaman lagu di studio rakaman Arbanji, Jitra, Kedah.




Suntingan Video

Buat masa sekarang penulis masih mencari-cari komputer berkeupayaan tinggi untuk mula melakukan proses suntingan. Kebanyakan scene telah diselesaikan. Proses sunting akhir yang pada mulanya dipertanggungjawabkan kepada Abdul Razak Omar, namun oleh kerana pelajar tersebut akan menduduki peperiksaan penting, jadi, penulis memberikan kesempatan untuk pelajar tersebut menumpukan perhatian kepada peperiksaan terlebih dahulu. Proses suntingan akhir ini akan penulis jalankan sendiri setelah mempunyai komputer berkeupayaan tinggi yang disebutkan di atas. Komputer yang dicadangkan adalah Dell XPS Studio atau iMac. Perisian yang dicadangkan adalah sama ada Final Cut Pro ataupun Ulead Video Studio ProX2. Perisian-perisian lain berkemungkinan akan digunakan juga untuk proses suntingan, di mana kesan-kesan khas akan turut dimuatkan. 

Sinopsis Filem

Di bawah ini adalah sinopsis filem pendek ini yang dipetik terus dari proposal :-
Mengisahkan seorang pelajar program matrikulasi yang berasal dari kelompok keluarga yang miskin, namun beliau adalah seorang yang berilmu, rajin, menghormati orang yang lebih tua dan bersikap ingin membantu. Beliau berjaya merubah persepsi pelajar-pelajar lain yang mengatakan sukarnya untuk belajar di bawah program matrikulasi. Namun di saat akhir, pelajar ini diberitakan terpaksa meninggalkan kolej di atas sebab-sebab yang tidak diberitahu. Filem pendek ini bertemakan persahabatan dan keazaman untuk mencapai kejayaan dan berlatar kehidupan pelajar di kolej matrikulasi
InshaAllah,  jika tiada aral melintang, proses suntingan ke atas filem ini akan mengambil masa selama 1-2 bulan, dan dicadang akan dipakejkan ke dalam bentuk DVD serta dimuatkan ke dalam site vimeo untuk tatapan kesemua pelajar matrikulasi khususnya, dan semua yang ingin menyaksikannya (amnya).

Ulasan Keseluruhan

Sebenarnya, projek ini boleh dikatakan juga sebagai kerja-lapangan pelajar, field-trip. Di dalam subjek Teknologi Maklumat, ada diajarkan kepada pelajar-pelajar mengenai perisian menyunting Audio dan Video, namun perisian-perisian ini diajar kepada pelajar, sama ada dengan lisan (demo) atau melalui modul langkah-demi-langkah (pelajar telah dibekal dengan fail-fail audio video, kemudian dikehendaki untuk mengikut langkah demi langkah sehinggalah menghasilkan fail lengkap). Pada pandangan penulis, kaedah sedemikian hanya membantutkan HOTS (Higher-Order-Thinking-Skills) yang perlu ada pada pelajar. Namun, penulis terfikir, mungkin peruntukkan jam yang sekejap untuk mengajar praktikal tersebut dan juga kemahiran-kemahiran ini tidak sangat dititikberatkan kepada pelajar abad ke-21 ini, yang menjadikan pengajar tidak perlu mempersoalkan mengenai isu ini lagi (pelajar boleh belajar sendiri, oleh kerana boleh belajar sendiri, banyak video-video 'profesional' yang dapat kita lihat di laman youtube, mereka melakukan 'shooting' dengan 'profesional' dan tanpa panduan). Penulis berpendapat, projek ini dapat membuka minda pelajar ke atas aliran sebenar yang menghubungkaitkan, keperluan kepada kemahiran sunting audio dan video, dari proses penggambaran yang dilakukan, dari proses penataan bunyi, pelajar akan dapat melihat, inilah yang membantu mereka memahami kepentingan mempunyai kemahiran tersebut. Justeru, agenda tersembunyi di dalam penghasilan projek ini adalah untuk menerapkan idea, dan memberikan gambaran sebenar kepada pelajar tentang realiti kehidupan dan pekerjaan di dalam apa jua bidang yang akan diceburi setelah tamat pengajian di Universiti kelak. Kemahiran yang diperolehi ini akan menambah nilai diri pelajar masing-masing dan menambah pengalaman dan pengamalan pelajar. Itulah agenda yang ingin dicapai ! .. 

29 March 2011

Kursus Web2.0 di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang

Di bawah adalah bahan yang disediakan dengan menggunakan aplikasi penyediaan slaid persembahan. Bahan ini digunakan semasa sesi pembentangan. Diharap ia dapat memberikan perkongsian idea yang menarik kepada yang mengikuti dan membacanya. Setelah selesai kursus ini nanti, inshaAllah akan dikongsikan pula laporan post-mortem dari kursus tersebut. Have fun reading !



Bahan ini mengandungi 47 slaid. 


sumber-LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...